ALEKSIN ALUEVAALIEN 2022 VAALITAVOITTEET 

1. Suomeksi-palvelutakuu hyvinvointialueella

Me suomenkieliset olemme vähemmistökieli Pohjanmaan hyvinvointialueella. Vaadimme oikeutta hoitoon ja palveluun omalla äidinkielellä. Kaksikielisyys on rikkaus Pohjanmaalla. Aluevaltuutettujen päätöksenteossa asiakirjojen ja kokouskielen on oltava myös suomeksi sekä ruotsiksi. Kielellisiä oikeuksia tulee valvoa.

2. Sote-keskus jokaiseen kuntaan ja palvelut saavutettaviksi

Pohjalaiset sote-palvelut tuotetaan ihmislähtöisesti ja lähellä koteja. Palvelut luovat työpaikkoja vaikuttaen jokaisen alueen elinvoimaan. Palveluiden saavutettavuutta tuetaan ajanvaraustoiminnolla netissä. Tarvitaan joustavammat aukioloajat, ilta- ja viikonloppuvastaanotot sekä digitaalisia täydentäviä palveluja. Hoitojonot puretaan tehokkaasti.

3. Pohjanmaalle parempi työarki sote-henkilöstölle

Pohjanmaan sote-alueella toteutetaan hyvät työolot henkilöstölle sekä avointa vuoropuhelua ja yhteistyötä päättäjien kanssa. On oikeutettua vaatia parempaa johtamista. Edistetään työntekijöiden hyvinvointia. Tarvitaan jatkuvaa koulutusta, osaamisen vahvistamista ja ohjausta. Keskusta edistää hyvinvointialueita perheystävällisinä ja joustavina työpaikkoina henkilöstön erilaiset elämäntilanteet huomioiden.

4. Vastuullinen talous ja avoin päätöksenteko

Sote-palvelujen tuottamisen avoimuutta lisätään. Nykyisen noin 200 sote-organisaation vastuu palveluista siirtyy 21 alueelle. Palvelujen järjestäminen ja rahoitus kulkevat käsi kädessä koko hyvinvointialueella. Huoltosuhde heikkenee ja taloudenpidon tulee olla vastuullista. Alueellinen tasa-arvo hyvinvointialueen ja kuntien sisällä turvataan esimerkiksi edellyttämällä 2/3 määräenemmistöä palveluverkkoa koskevissa päätöksissä. Osallistava budjetointi ja nuorten osallisuus tunnistetaan hyvinvointialueella.

5. Mielenterveyden tukeminen ja ennaltaehkäisevä ote

Ennaltaehkäisevät toimet parantavat ihmisten elämänlaatua. Ne ovat järkeviä myös yhteiskunnan kannalta. Pohjanmaalla on toteutettava terapiatakuu, jossa alle viikolla saa tukea mielenterveydenhoitoon. Tarvitaan terapeutteja, järjestöyhteistyötä ja nuorille kuuntelevia aikuisia.

6. Arvokas vanhuus, ikäihmisen hyvä hoiva

Ikääntyneille ihmisille on kehitettävä myös uusia asumismuotoja kodin ja laitosmaisen asumisen väliin lähipalveluna. Esimerkiksi perhehoidosta ja tuetusta asumisesta on saatu hyviä kokemuksia. Jokaiselle ikäihmiselle on taattava mahdollisuus ulkoilla ja vähintään yksi lämmin ateria päivässä.

7. Pohjalainen yrittäjyys ja palveluseteleillä jonoja on purettava

Tuemme sosiaali- ja terveysalan yrittäjien roolia palvelutuotannossa. Yksityiset palveluntuottajat toimivat hoitojonojen purkajina ja tehokkaina kirittäjinä julkisille palveluille. Palvelusetelit mahdollistavat pohjalaisille pk-sektorin yrityksille pääsyn hoiva- ja hoitoalan markkinoihin. Hyvinvointialueen on tehtävä ruokahankinnat kotimaista lähiruokaa painottaen.

8. Pohjanmaan vastinajat pieniksi - ensihoitajia ja pelastajia koko maakuntaan

Ensihoidon ja pelastuslaitoksen yhteistyön tulee olla saumatonta ja sujuvaa. Ylimaakunnallinen yhteistyö on tärkeää, koska Pohjanmaan hyvinvointialueen monesta kunnasta on lyhyt matka toisen maakunnan yksikköön.
Ryhti√§, raikkautta ja rakentavuutta Vaasaan 

  • Ryhti√§ tarvitaan Vaasan taloudenpitoon. Veronkorotuksia tulee v√§ltt√§√§. Koronakriisin j√§lkeen Vaasan kuntatalous on saatava kuntoon. Vaasa on ollut h√§vett√§v√§n l√§hell√§ kriisikuntamenettely√§ alij√§√§m√§n takia. Toimintaa tulee tehostaa ja r√∂nsyj√§ poistaa. Tarvitaan vakaata ja kest√§v√§√§ taloudenpitoa, jolla taloudellinen tilanne oikaistaan. Se vaatii Vaasalta kasvua ja ty√∂llisyyden nostoa. Tarvitsemme opiskelijoista vaasalaisia. Turvaamme l√§hipalvelut asuinalueille ja V√§h√§√§nkyr√∂√∂n. Ryhti√§ tarvitaan tekemiseen. 

  • Raikkaudella Vaasan tulee uudistua, tuottaa innovaatioita ja pysy√§ ajassa. Vaasan tulee kyet√§ ketteriin p√§√§t√∂ksiin, jolla yrityksi√§ ja innovaatioita saadaan Vaasan alueelle. Akkuteollisuus tuo mukanaan uusia puhtaita tulevaisuuden ty√∂paikkoja. Akkutehtaiden saamiseksi teemme t√∂it√§ Vaasan keskustalaisten ja elinkeinoministeri Mika Lintil√§n (kesk.) kanssa. Yritt√§jyydelle tehd√§√§n kaavoituksella toimintaymp√§rist√∂, tutkimus- ja korkeakouluyhteisty√∂ pelitt√§√§ ja Vaasa kasvaa ja kehittyy. Reippaudella ja raikkaudella tuetaan vaasalaisia j√§rjest√∂j√§, hoidetaan virkistysalueet kuntoon ja luodaan yhteis√∂llist√§ kotikaupunkia, joka torjuu yksin√§isyytt√§, syrj√§ytymist√§ ja huono-osaisuuden kertymist√§. Uusia ideoita ja uusia tapoja hoitaa asioita.

  • Rakentavalla otteella Vaasan asioita hoidetaan yhteisty√∂ll√§ yli puolue- ja kielirajojen. Kaksikielisess√§ kotikaupungissa tulee palvelua saada kummallakin kotimaisella. Uskon yhteisess√§ tekemisess√§ yhteisty√∂h√∂n, neuvotteluihin ja kompromisseihin. Huutelulla ja haukkumiselle ei saa mit√§√§n aikaan. Keskustalaisena olen yhteisty√∂n puolella, poliittisten √§√§rip√§iden syyllist√§mist√§, haukkumista ja pelottelua vastaan. 

Vaasasta nuorekas Länsi-Suomen kasvukeskus

  • Vaasan kaupungin elinvoimaan ja vetovoimaan tulee panostaa osaamisen kautta. Vaasan tulee olla vientivetoisen maakunnan kasvava keskus, joka nojaa korkeakoulutettujen korkeaan osaamiseen ja kansainv√§liseen kauppaan.

  • Vaasasta tulee tehd√§ Suomen paras opiskelijakaupunki. Sain strategiaprosessissa nostettua Vaasan kaupunkistrategiaan uuden kirjauksen, jota tulee nyt toimeenpanna valtuustokaudella 2021-2024: korkeakouluopiskelijoita tulee juurruttaa vaasalaisiksi harjoitteluiden ja ty√∂paikkojen kautta asumaan Vaasaan.

  • Vaasan tulee tarjota opiskelijoille ja nuorille edullista asumista, monipuoliset liikunnan, kulttuurin vapaa-ajan palvelut ja toimivan py√∂r√§- ja joukkoliikenteen. 

  • Nuorisoty√∂tt√∂myytt√§ tulee taklata Vaasassa ja mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon. Tarvitaan polkuja ty√∂el√§m√§√§n ja siksi kaupungin kes√§ty√∂paikkoja, harjoitteluita ja trainee-paikkoja tulee lis√§t√§ Vaasassa. Olen Vaasan tasa-arvotoimikunnassa edist√§nyt yhdenvertaisuutta lis√§√§v√§√§ anonyymi√§ rekrytointia my√∂s nuorten kes√§ty√∂paikoissa ja sit√§ kokeillaan V√§h√§ss√§kyr√∂ss√§. 

  • Nuorekas Vaasa on kahviloita, yhteisi√§ puistoalueita, tekemisen meininki√§, haalarikansaa kaduilla, vappupiknikki√§ ja √§√§ni√§ kaupunkikuvassa. Vaasaan mahtuu opiskelijoiden iloa.

  • Vaasa tulee pit√§√§ muuttovoittokaupunkina ja L√§nsi-Suomen kansainv√§lisen√§ keskuksena. Ty√∂per√§inen maahanmuutto on tarpeen Vaasan vientiteollisuudelle. Vaasan teollisuudelle, ammatillisille oppilaitoksille, ammattikorkeakouluille ja yliopistoille ulkomaiset opiskelijat ja kansainv√§lisyys ovat t√§rkeit√§.

Roskaa merellä ja Vaskiluodossa kivihiiltä tuprutetaan taivaalle. Näissä on tehtävä ryhtiliikettä.
Roskaa merellä ja Vaskiluodossa kivihiiltä tuprutetaan taivaalle. Näissä on tehtävä ryhtiliikettä.

Puhdas ja kestävä Vaasa

Kest√§v√§, vastuullinen ja puhtaampi Vaasa tehd√§√§n yhdess√§. Se voidaan tehd√§ toisia syyllist√§m√§tt√§. Ilmastonmuutoksen torjunta ja reilu siirtym√§ hiilineutraaliin Suomeen on Vaasan teollisuudelle ja bisnekselle suuri mahdollisuus, sill√§ kysynt√§ uudelle puhtaalle teknologialla kasvaa ja sit√§ Energia-Vaasasta l√∂ytyy. Se on kauppaa ja kasvua Vaasalle. 

Vaasan bussit kulkevat biokaasulla ja se on edistyksellist√§. Kierr√§tysmahdollisuuksia keskustassa tulee kehitt√§√§, sill√§ varsinkin muovin kierr√§tyspisteit√§ on ollut niukasti. Py√∂r√§ily√§ tulee edist√§√§ Vaasassa, parempia py√∂r√§teit√§ tarvitaan ja julkista bussiliikennett√§ tulisi saada erityisesti asuinalueiden ja suuryritysten v√§lille, sek√§ torilta Kivihakaan. Yksityisautoilu ottaa askeleita puhtaampaan suuntaan ja kaasuautojen ja s√§hk√∂autojen tankkaus- ja latauspisteit√§ tarvitaan Vaasan alueella yh√§ enemm√§n. Itse unelmoin kaasuautosta. 

Kivihiilen poltto tulisi lopettaa Vaskiluodon voimalassa mahdollisimman nopeasti. Tuulivoima tuo tuloja maanomistajille ja Vaasalle. 

Puhtaat ratkaisut tehd√§√§n ennen kaikkea energia- ja liikenneratkaisuilla. Jokainen saa omalle lautaselle koota valitsemansa ruokavalion. Yst√§v√§piiriss√§ni on kasvissy√∂ji√§ ja sekasy√∂ji√§. Kaikkien pakottaminen kasvisruokaan tai pelkk√§ kasvisruoan tarjoilu kouluissa tai vanhainkodeissa ei ole mun ratkaisu ilmastoasioihin. Kotimaista l√§hiruokaa ja puhdasta pohjalaista ruokaa on tuettava kaupungin keitti√∂iss√§. Hammashoidon jonot kuntoon - mielenterveyspalvelut saavutettaviksi

Olen toiminut Vaasan Aluetyöterveyden johtokunnan puheenjohtajana ja nähnyt kuinka mielenterveysongelmat ovat uusi kansantauti - myös meillä Vaasassa. Mielenterveyden haasteiden hoitoon tarvitaan apua ennaltaehkäisevästi ja resurssit on saatava kuntoon.

Vaasan kaupungin sote-palvelut siirtyv√§t sote-uudistuksessa Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtym√§n j√§rjest√§miksi. Uudistuksessa tulee varmistaa, ett√§ mahdollisuus suomenkielisiin palveluihin turvataan. V√§lill√§ Vaasan sairaanhoitopiiriss√§ on saanut heikosti hoitoa suomeksi. Sote-uudistusta on Suomessa yritetty valtavan kauan, nyt se on viet√§v√§ maaliin. Keskustan mallina on turvata l√§hipalvelut ja tuottaa palvelut maakunnissa l√§hell√§ asukkaita. 

Hammashoidon jonot ovat Vaasassa kasvaneet todella pitkiksi ja L√§nsi-Suomen Aluehallintovirasto on toistuvasti ly√∂nyt sakkoja Vaasan kaupungille. Tarvitaan uusia suuhygienistej√§ ja hammashoidon ammattilaisia purkamaan jonoja ja huolehtimaan vaasalaisten suunterveydest√§. 


Rannat käyttöön, virkistysalueet saavutettaviksi

Muutin vuonna 2013 Vaasaan ja muistan heti ihmetelleeni, miksi Vaasan kauniit rannikot ovat keskustassa niin omituisella k√§yt√∂ll√§. Vanha vitsi kuuluukin, ett√§ Vaasan parhaat tontit ovat vankilaa, teollisuushallia ja vesilaitosta. Monessa suomalaisessa kaupungissa kuten Kuopiossa ja Jyv√§skyl√§ss√§ on onnistuttu mun mielest√§ paremmin hy√∂dynt√§m√§√§n rantaviivoja kaupunkilaisten yhteisin√§ ulkoilureittein√§. Vaasan suosituimpia lenkkireittej√§ on legendaarinen rantareitti keskustasta aina kohti Suvilahtea. Sille tarvittaisiin jatkoa ja t√§ss√§ on potentiaalia niin py√∂r√§ilyj√∂ille, hiiht√§jille kuin juoksijoillekkin. Etel√§isen kaupunginsel√§n 30 kilometrin ulkoilureitti on nyt merkittyn√§ sek√§ maakuntakaavaan ett√§ Vaasan ja Mustasaaren yleiskaavoihin. Nyt Vaasa rakee rahoitusta Marinin hallitukselta t√§m√§n edist√§miseen. T√§t√§ haluan olla edist√§m√§ss√§. 

Vaasasta l√∂ytyy kaunista luontoa, upeita puistoa ja hienoa saaristoa. Rantareitti Vikinga-Palosaari-Keskusta-Hietalahti-Suvilahti v√§lill√§ on tunnettu lenkkireitti ja se tarvitsee ajantasaista kunnostusta, hyv√§t valot ja paremman reitityksen. √Ėjbergetin ja √Ėjenin luontopolut tarvitset paremmat opastekyltit, sill√§ min√§ ja yst√§v√§ni eksymme siell√§ jatkuvasti. Monia l√§hiluontokohteita tulisi kaupungin tehd√§ paremmin n√§kyv√§ksi nettisivuilla.


Lähipalveluja puolustettava - Vaasa kasvaisi rohkealla aluepolitiikalla

Vaasan elinvoiman isoin mahdollisuus on tulevalla valtuustokaudella olisi kuntaliitos Mustasaaren kanssa. Viimeksi Vaasa epäonnistui, sillä mustasaarelaiset eivät luottaneet vaasalaisiin päättäjiin. Mustasaari on vahvojen historiallisten kylien liittouma, jossa kyläläiset ovat huolissaan omista kirjastoista, terveyskeskuksista ja kouluista. Vaasan virkamiehet ovat jatkuvasti pyrkineet keskittämään lähipalveluita, siksi vanhusten matka lääkäriin vaikeutuu ja koulumatkat pitenevät. Korona-aikana yhä useampi haluaa asua maalla ja meidän päättäjien on se mahdollistettava. Asuinalueiden ja Vähänkyrön kehittämisessä tarvitaan ryhtiliikettä.
Me keskustalaiset puolustamme asuinalueita ja lähipalveluita. Mustasaaressa seurataan nyt tarkkaan, kuinka Vaasan päättäjät kohtelevat Vähänkyrön lähipalveluja ja investointeja. Vaasa onnistuu kuntaliitoksissa vasta, kun se karsii ylimielisyyttään, toteuttaa aktiivista aluepolitiikkaa ja osoittaa pystyvänsä ison pinta-alan kotikaupungiksi, joka turvaa lähipalvelut vaasalaisille vauvasta vaariin.

Puhtaampaa ja helpompaa liikennett√§ Vartin Vaasaan! 


Tarvitseeko Vaasassa autoa? Kyllä ja ei. Jokainen tekee ratkaisunsa itse. Haluaisin tehdä Vaasasta yhä enemmän helpon arjen kotikaupungin, jossa kaikki olisi vartin päässä: kauppa, koti, harrastus, luonto ja työ- tai koulupaikka. Vaasan keskustan ja torin elinvoiman kannalta tarvitaan myös maksuttomia parkkipaikkoja. Kilpailu keskustan, Kivihaan ja tulevan Liisanlehdon välillä kovenee. Helpompi kaupunkiliikenne on sitä, että työmatkan, kauppareissun tai matkan harrastuksiin tekisi useammin ilman autoa. Vaasaan tarvitaan uusia pyöräteitä ja rotvallien reunoja tulee tasoittaa. Sähköpotkulaudat, paremmat pyörätiet ja bussiliikenne vähentävät arkiautoilua. Uudella kesäbussilla pääsee Raippaluotoon ja Vaasan bussit kulkevat puhtaasti biokaasulla. Talonyhtiöiden yhteiskäyttöautoja tulisi kokeilla Vaasasssakin, näin kynnys omistaa oma auto vähenisi. Yksityisautoilu on veroineen ja vakuutuksineen kallista pieni- ja keskituloisille suomalaisille. Silti auto on tärkeä tai välttämätön meistä monelle. Kaikki joukkoliikenteen määrärahat ei saisi mennä niin vahvasti pk-seudulle.


Vinkkaa kaverille, bongaa vaalikoneesta, laita viesti√§ ja √§√§nest√§ Aleksia! :) viimeksi 175 vaasalaista antoi luottamuksen - nyt ollaan taas l√§hell√§ l√§pimenoa!