ALEKSIN ALUEVAALIEN 2022 VAALITAVOITTEET
1. Suomeksi-palvelutakuu hyvinvointialueella
Me suomenkieliset olemme vähemmistökieli Pohjanmaan hyvinvointialueella. Vaadimme oikeutta hoitoon ja palveluun omalla äidinkielellä. Kaksikielisyys on rikkaus Pohjanmaalla. Aluevaltuutettujen päätöksenteossa asiakirjojen ja kokouskielen on oltava myös suomeksi sekä ruotsiksi. Kielellisiä oikeuksia tulee valvoa.
2. Sote-keskus jokaiseen kuntaan ja palvelut saavutettaviksi
Pohjalaiset sote-palvelut tuotetaan ihmislähtöisesti ja lähellä koteja. Palvelut luovat työpaikkoja vaikuttaen jokaisen alueen elinvoimaan. Palveluiden saavutettavuutta tuetaan ajanvaraustoiminnolla netissä. Tarvitaan joustavammat aukioloajat, ilta- ja viikonloppuvastaanotot sekä digitaalisia täydentäviä palveluja. Hoitojonot puretaan tehokkaasti.
3. Pohjanmaalle parempi työarki sote-henkilöstölle
Pohjanmaan sote-alueella toteutetaan hyvät työolot henkilöstölle sekä avointa vuoropuhelua ja yhteistyötä päättäjien kanssa. On oikeutettua vaatia parempaa johtamista. Edistetään työntekijöiden hyvinvointia. Tarvitaan jatkuvaa koulutusta, osaamisen vahvistamista ja ohjausta. Keskusta edistää hyvinvointialueita perheystävällisinä ja joustavina työpaikkoina henkilöstön erilaiset elämäntilanteet huomioiden.
4. Vastuullinen talous ja avoin päätöksenteko
Sote-palvelujen tuottamisen avoimuutta lisätään. Nykyisen noin 200 sote-organisaation vastuu palveluista siirtyy 21 alueelle. Palvelujen järjestäminen ja rahoitus kulkevat käsi kädessä koko hyvinvointialueella. Huoltosuhde heikkenee ja taloudenpidon tulee olla vastuullista. Alueellinen tasa-arvo hyvinvointialueen ja kuntien sisällä turvataan esimerkiksi edellyttämällä 2/3 määräenemmistöä palveluverkkoa koskevissa päätöksissä. Osallistava budjetointi ja nuorten osallisuus tunnistetaan hyvinvointialueella.
5. Mielenterveyden tukeminen ja ennaltaehkäisevä ote
Ennaltaehkäisevät toimet parantavat ihmisten elämänlaatua. Ne ovat järkeviä myös yhteiskunnan kannalta. Pohjanmaalla on toteutettava terapiatakuu, jossa alle viikolla saa tukea mielenterveydenhoitoon. Tarvitaan terapeutteja, järjestöyhteistyötä ja nuorille kuuntelevia aikuisia.
6. Arvokas vanhuus, ikäihmisen hyvä hoiva
Ikääntyneille ihmisille on kehitettävä myös uusia asumismuotoja kodin ja laitosmaisen asumisen väliin lähipalveluna. Esimerkiksi perhehoidosta ja tuetusta asumisesta on saatu hyviä kokemuksia. Jokaiselle ikäihmiselle on taattava mahdollisuus ulkoilla ja vähintään yksi lämmin ateria päivässä.
7. Pohjalainen yrittäjyys ja palveluseteleillä jonoja on purettava
Tuemme sosiaali- ja terveysalan yrittäjien roolia palvelutuotannossa. Yksityiset palveluntuottajat toimivat hoitojonojen purkajina ja tehokkaina kirittäjinä julkisille palveluille. Palvelusetelit mahdollistavat pohjalaisille pk-sektorin yrityksille pääsyn hoiva- ja hoitoalan markkinoihin. Hyvinvointialueen on tehtävä ruokahankinnat kotimaista lähiruokaa painottaen.
8. Pohjanmaan vastinajat pieniksi - ensihoitajia ja pelastajia koko maakuntaan
Ensihoidon ja pelastuslaitoksen yhteistyön tulee olla saumatonta ja sujuvaa. Ylimaakunnallinen yhteistyö on tärkeää, koska Pohjanmaan hyvinvointialueen monesta kunnasta on lyhyt matka toisen maakunnan yksikköön.
Ryhtiä, raikkautta ja rakentavuutta Vaasaan
- Ryhtiä tarvitaan Vaasan taloudenpitoon. Veronkorotuksia tulee välttää. Koronakriisin jälkeen Vaasan kuntatalous on saatava kuntoon. Vaasa on ollut hävettävän lähellä kriisikuntamenettelyä alijäämän takia. Toimintaa tulee tehostaa ja rönsyjä poistaa. Tarvitaan vakaata ja kestävää taloudenpitoa, jolla taloudellinen tilanne oikaistaan. Se vaatii Vaasalta kasvua ja työllisyyden nostoa. Tarvitsemme opiskelijoista vaasalaisia. Turvaamme lähipalvelut asuinalueille ja Vähäänkyröön. Ryhtiä tarvitaan tekemiseen.
- Raikkaudella Vaasan tulee uudistua, tuottaa innovaatioita ja pysyä ajassa. Vaasan tulee kyetä ketteriin päätöksiin, jolla yrityksiä ja innovaatioita saadaan Vaasan alueelle. Akkuteollisuus tuo mukanaan uusia puhtaita tulevaisuuden työpaikkoja. Akkutehtaiden saamiseksi teemme töitä Vaasan keskustalaisten ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa. Yrittäjyydelle tehdään kaavoituksella toimintaympäristö, tutkimus- ja korkeakouluyhteistyö pelittää ja Vaasa kasvaa ja kehittyy. Reippaudella ja raikkaudella tuetaan vaasalaisia järjestöjä, hoidetaan virkistysalueet kuntoon ja luodaan yhteisöllistä kotikaupunkia, joka torjuu yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja huono-osaisuuden kertymistä. Uusia ideoita ja uusia tapoja hoitaa asioita.
- Rakentavalla otteella Vaasan asioita hoidetaan yhteistyöllä yli puolue- ja kielirajojen. Kaksikielisessä kotikaupungissa tulee palvelua saada kummallakin kotimaisella. Uskon yhteisessä tekemisessä yhteistyöhön, neuvotteluihin ja kompromisseihin. Huutelulla ja haukkumiselle ei saa mitään aikaan. Keskustalaisena olen yhteistyön puolella, poliittisten ääripäiden syyllistämistä, haukkumista ja pelottelua vastaan.
Vaasasta nuorekas Länsi-Suomen kasvukeskus
Vaasan kaupungin elinvoimaan ja vetovoimaan tulee panostaa osaamisen kautta. Vaasan tulee olla vientivetoisen maakunnan kasvava keskus, joka nojaa korkeakoulutettujen korkeaan osaamiseen ja kansainväliseen kauppaan.
Vaasasta tulee tehdä Suomen paras opiskelijakaupunki. Sain strategiaprosessissa nostettua Vaasan kaupunkistrategiaan uuden kirjauksen, jota tulee nyt toimeenpanna valtuustokaudella 2021-2024: korkeakouluopiskelijoita tulee juurruttaa vaasalaisiksi harjoitteluiden ja työpaikkojen kautta asumaan Vaasaan.
Vaasan tulee tarjota opiskelijoille ja nuorille edullista asumista, monipuoliset liikunnan, kulttuurin vapaa-ajan palvelut ja toimivan pyörä- ja joukkoliikenteen.
Nuorisotyöttömyyttä tulee taklata Vaasassa ja mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon. Tarvitaan polkuja työelämään ja siksi kaupungin kesätyöpaikkoja, harjoitteluita ja trainee-paikkoja tulee lisätä Vaasassa. Olen Vaasan tasa-arvotoimikunnassa edistänyt yhdenvertaisuutta lisäävää anonyymiä rekrytointia myös nuorten kesätyöpaikoissa ja sitä kokeillaan Vähässäkyrössä.
Nuorekas Vaasa on kahviloita, yhteisiä puistoalueita, tekemisen meininkiä, haalarikansaa kaduilla, vappupiknikkiä ja ääniä kaupunkikuvassa. Vaasaan mahtuu opiskelijoiden iloa.
Vaasa tulee pitää muuttovoittokaupunkina ja Länsi-Suomen kansainvälisenä keskuksena. Työperäinen maahanmuutto on tarpeen Vaasan vientiteollisuudelle. Vaasan teollisuudelle, ammatillisille oppilaitoksille, ammattikorkeakouluille ja yliopistoille ulkomaiset opiskelijat ja kansainvälisyys ovat tärkeitä.
Puhdas ja kestävä Vaasa
Kestävä, vastuullinen ja puhtaampi Vaasa tehdään yhdessä. Se voidaan tehdä toisia syyllistämättä. Ilmastonmuutoksen torjunta ja reilu siirtymä hiilineutraaliin Suomeen on Vaasan teollisuudelle ja bisnekselle suuri mahdollisuus, sillä kysyntä uudelle puhtaalle teknologialla kasvaa ja sitä Energia-Vaasasta löytyy. Se on kauppaa ja kasvua Vaasalle.
Vaasan bussit kulkevat biokaasulla ja se on edistyksellistä. Kierrätysmahdollisuuksia keskustassa tulee kehittää, sillä varsinkin muovin kierrätyspisteitä on ollut niukasti. Pyöräilyä tulee edistää Vaasassa, parempia pyöräteitä tarvitaan ja julkista bussiliikennettä tulisi saada erityisesti asuinalueiden ja suuryritysten välille, sekä torilta Kivihakaan. Yksityisautoilu ottaa askeleita puhtaampaan suuntaan ja kaasuautojen ja sähköautojen tankkaus- ja latauspisteitä tarvitaan Vaasan alueella yhä enemmän. Itse unelmoin kaasuautosta.
Kivihiilen poltto tulisi lopettaa Vaskiluodon voimalassa mahdollisimman nopeasti. Tuulivoima tuo tuloja maanomistajille ja Vaasalle.
Puhtaat ratkaisut tehdään ennen kaikkea energia- ja liikenneratkaisuilla. Jokainen saa omalle lautaselle koota valitsemansa ruokavalion. Ystäväpiirissäni on kasvissyöjiä ja sekasyöjiä. Kaikkien pakottaminen kasvisruokaan tai pelkkä kasvisruoan tarjoilu kouluissa tai vanhainkodeissa ei ole mun ratkaisu ilmastoasioihin. Kotimaista lähiruokaa ja puhdasta pohjalaista ruokaa on tuettava kaupungin keittiöissä.
Hammashoidon jonot kuntoon - mielenterveyspalvelut saavutettaviksi
Olen toiminut Vaasan Aluetyöterveyden johtokunnan puheenjohtajana ja nähnyt kuinka mielenterveysongelmat ovat uusi kansantauti - myös meillä Vaasassa. Mielenterveyden haasteiden hoitoon tarvitaan apua ennaltaehkäisevästi ja resurssit on saatava kuntoon.
Vaasan kaupungin sote-palvelut siirtyvät sote-uudistuksessa Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän järjestämiksi. Uudistuksessa tulee varmistaa, että mahdollisuus suomenkielisiin palveluihin turvataan. Välillä Vaasan sairaanhoitopiirissä on saanut heikosti hoitoa suomeksi. Sote-uudistusta on Suomessa yritetty valtavan kauan, nyt se on vietävä maaliin. Keskustan mallina on turvata lähipalvelut ja tuottaa palvelut maakunnissa lähellä asukkaita.
Hammashoidon jonot ovat Vaasassa kasvaneet todella pitkiksi ja Länsi-Suomen Aluehallintovirasto on toistuvasti lyönyt sakkoja Vaasan kaupungille. Tarvitaan uusia suuhygienistejä ja hammashoidon ammattilaisia purkamaan jonoja ja huolehtimaan vaasalaisten suunterveydestä.
Rannat käyttöön, virkistysalueet saavutettaviksi
Muutin vuonna 2013 Vaasaan ja muistan heti ihmetelleeni, miksi Vaasan kauniit rannikot ovat keskustassa niin omituisella käytöllä. Vanha vitsi kuuluukin, että Vaasan parhaat tontit ovat vankilaa, teollisuushallia ja vesilaitosta. Monessa suomalaisessa kaupungissa kuten Kuopiossa ja Jyväskylässä on onnistuttu mun mielestä paremmin hyödyntämään rantaviivoja kaupunkilaisten yhteisinä ulkoilureitteinä. Vaasan suosituimpia lenkkireittejä on legendaarinen rantareitti keskustasta aina kohti Suvilahtea. Sille tarvittaisiin jatkoa ja tässä on potentiaalia niin pyöräilyjöille, hiihtäjille kuin juoksijoillekkin. Eteläisen kaupunginselän 30 kilometrin ulkoilureitti on nyt merkittynä sekä maakuntakaavaan että Vaasan ja Mustasaaren yleiskaavoihin. Nyt Vaasa rakee rahoitusta Marinin hallitukselta tämän edistämiseen. Tätä haluan olla edistämässä.
Vaasasta löytyy kaunista luontoa, upeita puistoa ja hienoa saaristoa. Rantareitti Vikinga-Palosaari-Keskusta-Hietalahti-Suvilahti välillä on tunnettu lenkkireitti ja se tarvitsee ajantasaista kunnostusta, hyvät valot ja paremman reitityksen. Öjbergetin ja Öjenin luontopolut tarvitset paremmat opastekyltit, sillä minä ja ystäväni eksymme siellä jatkuvasti. Monia lähiluontokohteita tulisi kaupungin tehdä paremmin näkyväksi nettisivuilla.
Lähipalveluja puolustettava - Vaasa kasvaisi rohkealla aluepolitiikalla
Vaasan elinvoiman isoin mahdollisuus on tulevalla valtuustokaudella olisi kuntaliitos Mustasaaren kanssa. Viimeksi Vaasa epäonnistui, sillä mustasaarelaiset eivät luottaneet vaasalaisiin päättäjiin. Mustasaari on vahvojen historiallisten kylien liittouma, jossa kyläläiset ovat huolissaan omista kirjastoista, terveyskeskuksista ja kouluista. Vaasan virkamiehet ovat jatkuvasti pyrkineet keskittämään lähipalveluita, siksi vanhusten matka lääkäriin vaikeutuu ja koulumatkat pitenevät. Korona-aikana yhä useampi haluaa asua maalla ja meidän päättäjien on se mahdollistettava. Asuinalueiden ja Vähänkyrön kehittämisessä tarvitaan ryhtiliikettä.
Me keskustalaiset puolustamme asuinalueita ja lähipalveluita. Mustasaaressa seurataan nyt tarkkaan, kuinka Vaasan päättäjät kohtelevat Vähänkyrön lähipalveluja ja investointeja. Vaasa onnistuu kuntaliitoksissa vasta, kun se karsii ylimielisyyttään, toteuttaa aktiivista aluepolitiikkaa ja osoittaa pystyvänsä ison pinta-alan kotikaupungiksi, joka turvaa lähipalvelut vaasalaisille vauvasta vaariin.
Puhtaampaa ja helpompaa liikennettä Vartin Vaasaan!
Tarvitseeko Vaasassa autoa? Kyllä ja ei. Jokainen tekee ratkaisunsa itse. Haluaisin tehdä Vaasasta yhä enemmän helpon arjen kotikaupungin, jossa kaikki olisi vartin päässä: kauppa, koti, harrastus, luonto ja työ- tai koulupaikka. Vaasan keskustan ja torin elinvoiman kannalta tarvitaan myös maksuttomia parkkipaikkoja. Kilpailu keskustan, Kivihaan ja tulevan Liisanlehdon välillä kovenee. Helpompi kaupunkiliikenne on sitä, että työmatkan, kauppareissun tai matkan harrastuksiin tekisi useammin ilman autoa. Vaasaan tarvitaan uusia pyöräteitä ja rotvallien reunoja tulee tasoittaa. Sähköpotkulaudat, paremmat pyörätiet ja bussiliikenne vähentävät arkiautoilua. Uudella kesäbussilla pääsee Raippaluotoon ja Vaasan bussit kulkevat puhtaasti biokaasulla. Talonyhtiöiden yhteiskäyttöautoja tulisi kokeilla Vaasasssakin, näin kynnys omistaa oma auto vähenisi. Yksityisautoilu on veroineen ja vakuutuksineen kallista pieni- ja keskituloisille suomalaisille. Silti auto on tärkeä tai välttämätön meistä monelle. Kaikki joukkoliikenteen määrärahat ei saisi mennä niin vahvasti pk-seudulle.
Vinkkaa kaverille, bongaa vaalikoneesta, laita viestiä ja äänestä Aleksia! :) viimeksi 175 vaasalaista antoi luottamuksen - nyt ollaan taas lähellä läpimenoa!