TARINANI 


Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Ähtärissä, Etelä-Pohjanmaan helmessä. Lapsena harrastin yleisurheilua ja partiota. Maaseudulta sai hyvät eväät eteenpäin ja viidennellä luokalla tein esitelmän Suomen eduskunnasta. Pienen pojan kiinnostus taisi lähteä vaalilähetyksistä, joita aloin seuraamaan, sillä kotona ei juuri puhuttu politiikkaa. Innostuin lähtemään mukaan nuorisovaltuustotoimintaan ja se olikin sitten menoa. Toimin lukion opiskelijakunnan puheenjohtajana ja innostuin järjestövaikuttamisesta. Kotoa on peritty pohjalainen työmoraali. Sain ensimmäiset kesätyöt Ähtärin matkailualueelta jo 14-vuotiaana ja töitä olen tehnyt pienestä pitäen. Vuonna 2012 liityin keskustanuoriin ja pääsin Ähtärin kaupungin sivistyslautakuntaan 18-vuotiaana. Kuntapolitiikan koukerot ovat tulleet tutuiksi siitä lähtien. Politiikka alkoi koukuttaa, vaikuttaminen kiinnostamaan ja lukiossa vahvistui intohimo yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Kotoa kannustettiin yliopisto-opintoihin. Vaasan yliopiston hallintotieteiden opinnot olivat unelmani. 
Pääsin Vaasan yliopistoon opiskelemaan hallintotieteitä ja muutin Vaasaan elokuussa 2013. Vaasassa kiehtoivat kaverien antamat kehut kaupungista, kaksikielisyys, historiallisuus ja sijainti Pohjanmaalla. Rakastuin Vaasaan heti. Suomen kaunein kampus, vanhat rakennukset, meri, kauppahalli ja saaristo innostivat löytämään uusia paikkoja. Opiskelijaelämä tempaisi mukaansa ja löysin nopeasti oman porukan ja opiskelijajärjestöt. Fuksisyksyn edustajistovaaleissa lähdin mukaan Vaasan keskustaopiskelijoiden toimintaan ja tulin valituksi Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäseneksi - opiskelijoiden asioita ajamaan. Ajoimme Vaasaan kampuslinjaa, vaadimme lisää harjoittelupaikkoja ja tehtiin kampuksella hauskalla poppoolla hommia. Yhteistyötä Vaasan kaupungin suuntaan parannettiin ja virkamiehet tulivat tutuiksi. Ajoimme opiskelijoiden etuja. Palosaaren kampus alkoi nopeasti tuntua kodilta. Vaasalainen opiskelijaelämä on hauskaa, monipuolista ja aidosti yhteisöllistä. Pieni, tiivis ja perinteikäs VYY on hieno paikka opetella kantamaan vastuuta. Olen ylpeästi Vaasan yliopiston alumni. Opiskeluajat ovat täynnä loistavia muistoja! Isoa oppia ja oivallusta toivat kurssikirjojen lisäksi järjestöhommat ja luottamustehtävät. 

Syksyllä 2015 VR suunnitteli Vaasa-Jyväskylä-välisen junaradan henkilöliikenteen lakkauttamista. Keräsimme keskustanuorten kanssa 5400 nimeä adressiin, jonka toimitin liikenneministeri Anne Bernerille. Junaliikenne jatkuu!
Syksyllä 2015 VR suunnitteli Vaasa-Jyväskylä-välisen junaradan henkilöliikenteen lakkauttamista. Keräsimme keskustanuorten kanssa 5400 nimeä adressiin, jonka toimitin liikenneministeri Anne Bernerille. Junaliikenne jatkuu!

Tein kesällä 2015 hallinnon harjoittelun Vaasan kaupungilla ja 2016 vuoden alussa halusin pitää opinnoista taukoa ja saada lisää työkokemusta ja kokeilla Helsingissä asumista. Pääsin FCG Koulutukselle tekemään koulutuksia kuntakentän työntekijöille ja seuraamaan sote- ja maakuntauudistusta läheltä. Helsingissä asuin ensin puolisen vuotta ja myöhemmin vielä toiset 8 kuukautta ja se riitti. Halusin palata Vaasaan. Helsingissä asuminen ei ollut minun juttuni ja syntyi mottoni: H-H-H. Vaasassa asuminen, arki, harrastaminen ja eläminen on helpompaa, halvempaa ja hauskempaa. 

Kuntavaalit 2017 - vaasalaistunut keskustaopiskelija haastaa ja yllättää


Keväällä 2017 sain houkutteluja lähteä keskustan kuntavaaliehdokkaaksi Vaasassa. Olin ollut mukana Vaasan keskustan kunnallisjärjestössä ja seurannut Vaasan asioita tarkasti. Ajatus ehdokkuudesta aluksi arvelutti, sillä mulla ei asu yhtään sukulaista Vaasassa ja läpimeno vaikutti todella vaikealta. Innostus Vaasan kehittämiseen voitti. Niin moni asia Vaasan päätöksenteossa mättää ja intoa löytyi. Lähdin 22-vuotiaana opiskelijana ehdolle Vaasan valtuustoon. Sloganini olisi "Vaihtoehto Vaasan vanhalle vallalle" ja haastoin Vaasan valtapuolueita ja toin meidän vaasalaisten opiskelijoiden ääntä esiin. Teimme ystäväpiirini kanssa pienen, mutta pippurisen vaalikampanjan 300 euron pikkubudjetilla. Jakelimme kaurahiutaleita torilla, veimme flaijereita postiluukkuihin ja kiersin eri vaalipaneeleissa Vaasan asuinalueilla. Grillattiin makkaraa sinkuille ja jalkauduttiin baareissa kyselemään mikä mättää Vaasassa. Vaalikevään 2017 aikana en omistanut autoa tai päässyt käymään Vähässäkyrössä kertaakaan, vaikka keskustalaiset saavat selvästi eniten ääniä sieltä.

Tutustuin kampanjan aikana paljon vaasalaisiin ehdokkaisiin yli puolue- ja kielirajojen ja sain uusia kavereita, kaikista puolueista. Paikallismedia noteerasi minut "sanavalmiina uuden sukupolven korkeakoulutettuna keskustalaisena", kampanja näkyi ihan kivasti ja pääsin esittelemään ideoitani Vaasan kehittämiseksi. YLE Pohjanmaa kutsui minut paneeliin, jossa sain haastaa istuvia valtuutettuja. Vaali-iltana jännitys oli kamalaa. 99% äänistä oli laskettuna ja Vaasan keskusta oli saamassa 3 kaupunginvaltuutettua ja mä olin saamassa uskomattomat 175 ääntä. Se oli nuorelle keskustalaiselle kova tulos Vaasassa. Lopulta viimeisetkin äänet tulivat tuntien odottelun jälkeen ja keskusta menetti niukasti 3. paikkansa, eli minun paikkani. 59 kaupunginvaltuutettua valittiin ja oma tulokseni riitti 60. isoimpaan äänimäärään vaalijärjestelmällä. Monien muiden puolueiden listoilla 175 äänellä olisi päässyt varsinaiseksi valtuutetuksi, mutta pettymys nieltiin. Kansa oli puhunut ja pulinat pois. Työt alkoivat. 

Kuntavaaleissa 2017 tein 300 euron budjetilla yllättävän tuloksen ja sain 175 ääntä. Vaasan kauppahallissa pidin pari yleisötilaisuutta. Kuva napattu juuri ennen kampanjastarttia.
Kuntavaaleissa 2017 tein 300 euron budjetilla yllättävän tuloksen ja sain 175 ääntä. Vaasan kauppahallissa pidin pari yleisötilaisuutta. Kuva napattu juuri ennen kampanjastarttia.


Vaasan keskustalaiset ovat ahkeraa, jalat maassa olevaa ja monipuolista porukkaa. Luotan heihin. Sain kuntavaalien jälkeisissä neuvotteluissa paikkatoiveeni läpi ja minut valittiin Vaasan Aluetyöterveyden johtokunnan puheenjohtajaksi. Vaasan keskusta halusi nostaa tärkeälle paikalle juuri minut, koska sain hyvin ääniä ja keskustassa nuoria nostetaan. Monet muut Vaasan puolueet vastustivat ja epäilivät neuvotteluissa valintaa, sillä pitivät 22-vuotiasta aivan liian untuvikkona tehtävään. Se harmitti, mutta pidimme päämme. Halusin saada johtamiskokemusta ja lähteä perehtymään työhyvinvointiasioihin. Vaasan Aluetyöterveys tuottaa työterveyspalveluja ja viime vuosina olen oppinut lääkärirekryistä, yhtiöittämisestä ja kunnallisen liikelaitoksen johtamisesta paljon. Yhteistyö johtokunnan, toimitusjohtajan ja omistajaohjauksesta vastaavien Vaasan virkamiesten kanssa on ollut mukavaa. Liikelaitos yhtiöitettiin ja toiminta jatkuu TT Botnian nimellä tästä eteenpäin. 

Vasta kuntavaalien jälkeen sain tietää päätöksentekokulttuurin käytännöt. Vaasassa jokaisen valtuustoryhmän 1. varavaltuutettu osallistuu kaikkiin kaupunginvaltuuston kokouksiin. Niinpä olen ollut valtuustotyöskentelyssä tiukasti kiinni ja toiminut keskustan valtuustoryhmässä ja edustanut puoluetta usein ryhmäpuheenjohtajapalavereissa. RPJ-palavereissa kaikkien puolueiden valtuustoryhmät neuvottelevat asioista ja olen saanut edistettyä asioitani näissä neuvotteluissa, syöttäen kompromisseja ja ideoita isommillekin puolueille. Kaupunginvaltuustoon olen osallistunut varsinaisena valtuutettuna useamman kerran ja olen äänestänyt ja pitänyt puheenvuoroja opiskelijoiden liikuntapalvelujen, liikuntapaikkarakentamisen, veroprosentin korotuksen vastustamisen, lähipalvelujen, Vähänkyrön palveluiden ja osallistavan budjetoinnin puolesta. 

Töitä ja hommia vaasalaisten puolesta 


Keskusta ei niitä Vaasan suurimpia puolueita ole ollut, mutta se on ollut minulle oikea porukka ja loistava väylä päästä vaikuttamaan. Uskon yhteistyöhön. Alkuvuodesta sain kaupunginhallitukselta iloisen uutisen ja 2020 minut haluttiin uuden Vaasan kaupungin osallisuus- ja yhdenvertaisuustoimikunnan jäseneksi. Se työ on ollut antoisaa: saamme kolmen valtuustokollegan kanssa arvioida ja edistää tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden asiaa. Kuntapolitiikan tehtävät ovat olleet haastavaa ja opettavaista. Välillä olen kokenut riittämättömyyden tunnetta ja turhautumista, mutta niin varmasti kaikki kuntapäättäjät Vaasassa kokevat jossain kohtaa uraansa. Olen pitänyt yhteyttä äänestäjiin, vastustanut veronkorotuksia, puolustanut lähipalveluita ja ollut tekemässä yhteistyötä ja kompromisseja kaikkien puolueiden kanssa, yhdessä vaasalaisten puolella. 


Vaasassa rakastan vanhoja kivi- ja puutaloja, merta, tiivistä kaupunkirakennetta ja historiallista suomenruotsalaisen kaupungin tunnelmaa. Kuva vanhasta kodista!
Vaasassa rakastan vanhoja kivi- ja puutaloja, merta, tiivistä kaupunkirakennetta ja historiallista suomenruotsalaisen kaupungin tunnelmaa. Kuva vanhasta kodista!
Kesä ja Vaasa!
Kesä ja Vaasa!Valmistuin joulukuussa 2018 Vaasan yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi. Gradun tein osallisuudesta ja demokratiateemoista perustettavissa maakunnissa ja sain siihen Kunnallisalan kehittämissäätiön apurahan. Töitä sain Pohjanmaalta ja juurruin vaasalaiseksi. 

Elämänmakuisen Vaasan tekijä - kuntavaalit 2021


Nykyisin teen hommia aluekehittämisen konsulttitoimistossa: etätöitä kotoa Vaasasta tai Vaasan kahviloista. Välillä pendelöin firman päätoimistolle Seinäjoelle. Arki koostuu töiden, luottamustoimien, ystävien, perheen ja harrastusten vuorottelusta. Vaasasta on tullut kotikaupunki. Ähtärissä käyn mökkeilemässä ja Helsingissä on kiva käydä työmatkoilla, mutta Vaasassa on koti. 

Asun Vaasan keskustassa vanhassa kivitalossa kumppanini kanssa. Harrastan luontoretkiä Vaasan saaristossa, pelaan tennistä Vaasan Tennis-61 treeneissä ja olen Vaasan melontakerhossa mukana. Leivon piirakoita ja vaikutan keskustajärjestöissä. Minut voi viikoittain bongata matkalla tennishallille, keskustan lounaspaikoista tai rantareitin iltalenkeiltä. 

Kesäkuussa 2021 olin toisen kerran Vaasan kaupunginvaltuustoon. Fiksumpana, verkostoituneena ja asiat paremmin tuntevana sain vaasalaisilta luottamuksen jatkaa töitä. Kesäkuun kuntavaaleissa 190 äänestäjää tuki minua, vaikka vaalit olivat vaikeat keskustalaisille. Iso kiitos luottamuksesta! 

Sähäkkä startti kaupunginvaltuustossa - syksy 2021 

Nuorten ja opiskelijoiden hyvinvointi on mun tärkeimpiä teemoja. Järjestin ja kutsuin kokoon Vaasan nuorisopalvelut, nuvan ja nuoret valtuutetut puhumaan nuorten hyvinvoinnista.
Nuorten ja opiskelijoiden hyvinvointi on mun tärkeimpiä teemoja. Järjestin ja kutsuin kokoon Vaasan nuorisopalvelut, nuvan ja nuoret valtuutetut puhumaan nuorten hyvinvoinnista.
Olen Vaasan yhdenvertaisuus- ja osallisuus-ohjausryhmän jäsen. 5000 euron osallistavan budjetoinnin voittajaksi valittiin suosikkini: onnellisuuden niitty nousee Vaskiluotoon!
Olen Vaasan yhdenvertaisuus- ja osallisuus-ohjausryhmän jäsen. 5000 euron osallistavan budjetoinnin voittajaksi valittiin suosikkini: onnellisuuden niitty nousee Vaskiluotoon!

Sain toimia keskustalaisten neuvottelijana luottamuspaikkaneuvotteluissa kesän 2021 aikana. On ollut ilo tutustua yli puoluerajojen. Neuvotteluissa keskusta sai monia tärkeitä lautakuntapaikkoja ja vastuista. Vaasan keskustalaiset antoivat mulle luottamuksen aloittaa kaupunginhallituksen konsernijaostossa ja KH:n varajäsenenä. Konsernijaosto käsittelee omistajaohjausta, yhtiöitä, nimityksiä ja taloutta koskevia asioita ja kokoustaa jokainen kuukausi tiistaisin. 

Kaupunginvaltuustossa olen laittanut ranttaliksi. Olen käyttänyt sitä mandaattia, jonka vaaleissa sain. Aion edistää niitä asioita, joita vaaleissa nostin. Olen pitänyt puheenvuoron jokaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Syksyn aikana jätin valtuustoaloitteet: 

1) koirapuiston perustamisesta Hietalahteen 
2) Pyörätien toteuttamisesta Gerbystä Raippaluodon sillalle asti 


Yhteistyötä nuorten valtuutettujen kanssa!
Yhteistyötä nuorten valtuutettujen kanssa!

Sain syksyn budjettikäsittelyssä läpi oman esityksen, Vaasan valtuusto hyväksyi mun esityksen, jolla palkataan 10 korkeakouluharjoittelijaa vuodelle 2022. (Ilkka-Pohjalainen) 

Joulukuussa jumppaamme Vaasan kaupunkistrategiaa. Pyrimme saamaan siihen keskustalaisia arvoja mukaan. Valtuutetun homma on ollut innostavaa, kivaa ja haastavaa! Työ jatkuu! Saa olla yhteyksissä!


2022 - aluevaaleja ja arkea 

Aluevaalit tammikuussa 2021 olivat napakka puristus. Tein kovan kampanjan muutamassa viikossa. Vaasan valtapuolueet ovat lakkauttamassa Gerbyn ja Ristinummen toimivat terveysasemat, joilla koronarokotukset ovat meneillään. Pyrin nostamaan sen teemaksi. Nostin nuorten ja opiskelijoiden teemoja, jaoimme hiihtäjille mehua, vaikutin some-ryhmissä ja teimme etäkampanjaa isosti. Luottamus pohjalaisilta ja vaasalaisilta kasvoi ja sain 330 ääntä. Se toi vahvan tuen aloittaa varavaltuutettuna aluevaltuustossa. 

Puoluevaltuusto Vaasassa huhtikuussa
 
Se oli unohtumaton viikonloppu olla kepulainen vaasalainen. Keskusta saapui pitämään historiallisen puoluevaltuuston kokouksen Vaasaan. Se on arvostuksen osoitus keskustalta Vaasaa kohtaan! 🍀 asiat ovat vakavia, mutta ihmisten kanssa oli hauskaakin. Kannatan jäsenyyttä puolustusliitto NATO:ssa. Puoluevaltuusto antoi mandaatin edetä siihen suuntaan.

Pyysivät juontamaan toritilaisuuden. Leivästä, turvasta ja hoivasta juteltiin ministerien ja kansanedustajien kanssa. Arjen asioista kannetaan nyt hallitusvastuuta. Ei ole helppoja kuukausia ollut. Iso arvostus varsinkin Annika ja Antti kohtaan. On vaikeita valintoja, on pitkiä päiviä. Vaasan merellinen ja historiallinen kauneus ihastutti kepulaisia ja meidän kaupungintalo vaikutti kaikki. Muutama vieraili ekaa kertaa elämässään Vaasassa, eivät viimeistä. Kiitos Vaasan kaupunki yhteistyöstä!

Fiilis on loistava. Meidän toritilaisuus veti yllättäen yli 120 osallistujaa ja kiinnostuneita vaasalaisia halusi puhua turvallisuudesta ja huoltovarmuudesta. Jaettiin hernekeittoa ja kuunneltiin evästystä. Keskusta kiinnostaa. Me ei olla Vaasassa oltu niitä ihan suurimpia puolueita, mutta pöhinä on hyvä, uusia tekijöitä saatu mukaan ja tässä joukkueessa on saanut vastuuta.

Meidän kannatus on Vaasassa pienessä nousussa ja puolueen vaikuttajat on nyt tutumpia useammalla vaasalaiselle. Ollaan saatu edistettyä asioita lähipalvelujen, yrittäjyyden, ennaltaehkäisyn, opiskelijoiden, lähiruoan ja vehreän kaupunkirakenteen puolesta. Aina en ole puolueen kanssa kaikesta samaa mieltä, ei täydellistä puoluetta olekaan. Tähän porukkaan on kiva kuulua.

Oli mahtava viikonloppu ja sai olla ylpeä omasta kotikaupungista sekä puolueesta! 🍀