Vauhtia valtuustoon: 2 aloitetta on jätetty ja puheita pidetty, lue tästä:

11.10.2021

VALTUUSTOALOITE 6.9.
UUDEN KOIRAPUISTON RAKENTAMINEN VAASAAN - Aleksi Koivisto (kesk.)

Ihmisten parhaille ystäville on tilaa ja paikkoja Vaasassa. Koirat vähentävät stressiä, motivoivat liikkumaan ja tuovat iloa vaasalaisille. Vaasasta tulee tehdä Suomen koiraystävällisin kaupunki, jossa koirat ja koiraihmiset viihtyvät.

Nykyisin Vaasassa on koirapuistot Gerbyssä, Palosaarella, Suvilahdessa ja Vaskiluodossa. Näistä Vaskiluodon koirapuisto on yhtenäinen alue ja muissa kolmessa koirapuistoissa on aidatut alueet pienille ja isoille koirille. Koirapuistoja on näillä alueilla jo käytetty aktiivisesti.

Vaasan kaupungin olisi aika rakentaa viides koirapuisto. Seuraavalle koirapuistolle tulisi etsiä paikkaa esimerkiksi Hietalahden rannan ja Vaasan sairaala-alueen läheisyydestä. Uusi koirapuisto voisi sijaita lähellä suosittua Keskustan-Suvilahden rantareittiä ja koirapuiston läheisille puistikoille tulisi lisätä roskiksia ja Tikspac-jätepussiautomaatteja. Vaihtoehtoisesti uuden koirapuiston sijaintia voisi selvittää myös Ristinummen-Vanhan Vaasan alueelle.

Vaasassa 6.9.2021

Aleksi Koivisto,

Vaasan kaupunginvaltuutettu (kesk.)


PUHEENVUORO VALTUUSTOSSA 11.10.2021 
 
TOIMIVAMPI KAKSIKIELISYYS + OPISKELIJOIDEN PITOVOIMA = kasvavien työmarkkinoiden Vaasa!

Vaasan kaupungin työnantaja-tutkimus on kaupunginvaltuuston käsittelyssä ja tuon siihen omat ja keskustalaisten ajatuksia.

Sitaatti tutkimuksesta: "Ruotsinkielen osaamista pidetään yleisesti vaatimuksena Vaasan kaupungilla työskentelemiselle." - mielikuvat vankat ja pitävät meitä otteissaaan. Vaasa ei ole täysin ruotsinkielinen kaupunki. Moni nuori ja opiskelija on viestittänyt minulle, että haluaisi jäädä Vaasaan, mutta pelkää, miten voisi työuraa ja elämää Vaasassa rakentaa, jos suomenkielen ja englannin lisäksi ei ruotsinkieli toimi täydellisesti.

Tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Tarvitaan joustoja, inhimillisyyttä ja tsemppausta siihen, että moni vaasalainen nuori työskentelee asiakaspalvelussa rohkeasti. Käyttäen päivittäin myös toista kotimaista, vaikka se on jännittävää ja välillä ahdistavaakin. Mun monia kaverereita tuotsinkieliset asiakaspalvelutilaisuudet voivat jännittää. Ollaan me armollisempia asiakkaita.

Me kaikki rakennamme mielikuvaa Vaasan työmarkkinoista. Paljon puhutaan energiaklusterista ja akkutehtaasta. Sille alalle tarvitaan nuoria mimmejä mukaan. Energia ala on tärkeää, mutta Vaasa on muutakin. Vaasa on vahva hallintokeskus, josta löytyy paljon valtionvirkoja, koska kaksikielisyys. Vientiyritykset vetävät, koska monikielisyys. Vaasa on voittanut monipuolisesti call-centereitä, jotka ovat täällä, koska kielitaitoista työvoimaa on saatavilla.

Kaksikielisyys tuo myös haasteita, joita on taklattava. Sote-alan henkilöstössä olisi syytä päivittää monet HR:n käytänteitä. Kielitodistukset ja kielilisät tulisi saada muiden kaupunkien tasolle. On vaikeaa muutenkin saada lääkäreitä, vielä niin, että suomi, ruotsi ja englanti sujuisivat kaikki! Joko saadaan kaksi kieltä tai ollaan ilman lääkäreitä.

Epäonnistumisia on ollut. Keväällä 2021 VAMK:n eli suomenkielisten sairaanhoitajaharjoittelijoiden kokemuksista uutisoi MTV ja ne olivat karua luettavaa. Kamalia kokemuksia siitä, miten työharjoittelu jouduttiin tekemään niin, ettei oma ruotsi riittänyt potilastilanteisiin. Opiskelijoiden ääni ja palaute oltiin sivuutettu ruotsinkielisessä henkilöstössä. Sairaanhoitopiirissä asia hyssyteltiin. Näistä pitää pystyä keskustelemaan Vaasassa. Nämä, kun fiksataan ja hoidetaan niin useampi opiskelija jää Vaasaan, innostuu kieltä kehittämään ja löytää paikkansa vaasalaisilta työmarkinoilta.

Nuorten pitovoimaan Vaasaan on valtavan tärkeää. Työantajatutkimuksen toimenpiteet ovat hyviä ja asia tärkeä.

Kysyisin vielä henkilöstöjohtajalta:

Kysyisin henkilöstöjohtajalta: Onko harjoittelupaikkojen määrä kasvanut viime vuosina? Onko henkilöstöpalveluilla suunnitelmaa laajentaa ja tukea harjoittelujen määrää tai perustaa trainee-ohjelmia?

Aleksi Koivisto,

Vaasan kaupunginvaltuutettu (kesk.)


VALTUUSTOALOITE 11.10.2021
PYÖRÄTIE VAASASTA RAIPPALUOTOON (Aleksi Koivisto, KESK)

Vaasan torilta Raippaluodon sillalle on noin 16 kilometrin pyörämatka ja matkasta noin puolet kuuluu Vaasan kaupungin ja puolet Mustasaaren kunnan puolelle. Vaasan kaupungin tulisi yhteistyössä Mustasaaren kunnan ja Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa laittaa liikkeelle hanke, joka tukisi pyöräilyä saaristoon. Toteutetaan vihdoin pyörätie tai leveämpi pientareen reunakaista Alskatintien varteen.

Pyörätie Gerbystä Raippaluodon sillalle eli Alskatintien varteen toisi pyöräilyyn turvallisuutta. Nykyisin tiellä on korkea ajonopeus, raskasta liikennettä ja harva uskaltaa Raippaluotoon lapsien kanssa pyöräillä hyvin kapealla pyöräpientareella.

Pyöräreitillä Vaasa vastaisi osaltaan kansalliseen pyöräilytrendiin. Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Saaristo tulisi saada saavutettavaksi pyöräilijoille paremmin. Pyörätie on merkittävä mahdollisuus saaristomatkailun kehittämiselle ja tukisi alueen yrittäjyyttä. Alskatintien pyörätie kytkisi Vaasan kehittyvän pyöräverkoston paremmin tulevaan Mustasaaren maailmanperintötiehen asti.

Vaasan kaupungin tulee aloittaa yhdessä Mustasaaren kunnan ja Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa valmistelut pyörätien toteuttamiseksi Gerbystä Raippaluodon sillalle ja etsiä hankkeelle monipuolisesti erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

Vaasassa 11.10.2021.

Aleksi Koivisto

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)