Vaasa tarvitsee korkeakouluopiskelijoita 

15.01.2021


Lukitusta ja tyhjästä Palosaaren kampuksesta kärsivät sekä opiskelijat että pian koko Vaasa. Ilkka-Pohjalainen nosti tänään mun ja VYY:n hallituksen puheenjohtajan näkemyksiä lukitun Palosaaren kampuksen tilanteeseen. Mielestäni Vaasan yliopiston johto ja valmiusryhmä on vetänyt liian tiukkaa korona-linjaa ja linja on saanut kritiikkiä opiskelijayhteisöltäkin. Tiukat rajoitukset rauhoittivat syksyn koronakriisin, mutta nyt monet ylimitoitetut rajoitukset uhkaavat jäädä niin pitkäksi aikaa päälle, että kärsijöinä ovat opiskelijoiden lisäksi asuntomarkkinat, keskustan yrittäjät ja koko Vaasan seutu.

Meistä vaasalaisista lähes kolmannes on opiskelijoita vaikka se ei Vaasan päätöksenteossa näy. Sain vietyä läpi 2019 kaupunkistrategiaan uuden noston: opiskelijoiden juurruttaminen Vaasan seudulle harjoitteluihin ja töihin otettiin vetovoiman teemaksi. Se ei onnistu ellei Vaasan kampukset ja kirjastot saada nyt auki. Opiskelijat asuvat yksiössä, yksinäisyys yleistyy, tapahtumat on peruttu, harrastustukset tauolla ja kirjastoissa opiskelua on rajoitettu.
Tritoniassa saa 10 opiskelijaa kerrallaan hakea kirjoja hyllystä,
mutta vahtimestari valvoo ettet istu tuolille. Tritoniassa pidetään täysin tyhjinä satoja istumapaikkoja ja toista kymmentä ryhmätyötilaa. Mielestäni tiedekirjasto Tritonian lukitsemiselle ei ole perusteita ja siellä tulisi voida jo opiskella, käsidesiä ja maskeja käyttäen ja tietysti turvavälit muistaen.

Uhkana on, että opiskelijoiden kotiseudut ja Helsinki kutsuvat, jos Vaasassa ei koeta enää olevan opiskelijaelämää. Monien mielenterveys kärsii ja muuttoautot jättävät Vaasan. Vaasan tulisi väistää muuttotappion negatiivista kierrettä ja puolustaa elinvoimaansa. Nyt on ryhdyttävä toimiin:

-  Tritonia tulee avata 
- Yksinäisyyden taklaamiseksi tarvittaisiin liikunnallisia ulkotapahtumia turvaväleillä ja lisää verkkopalveluja opiskelijoille.
- Opiskelijoille tulisi toteuttaa viestintää ja antaa toivoa ja tietoa siitä miten palataan normaaliin kampusarkeen.
- Kaupungin johdon, valmiusryhmän ja Vaasan korkeakoulujen rehtorien tulisi välittömästi luoda askelmerkit siihen, miten kampukset avataan takaisin vaasalaisille opiskelijoille.

Oletko samaa mieltä? Onkohan ilmiö vasta käynnistymässä?
Pysytään kaikki terveinä!

Aleksi Koivisto,
Vaasan yliopiston huolestunut alumni