Kielipolitiikan uhrit - kaksikielisyys on rikkaus, mutta kielisyrjintä sairaalassa on väärin

15.04.2021

Kaksikielisyys on rikkaus, mutta kielisyrjintä on väärin 

 MTV uutisoi vaasalaisten korkeakouluopiskelijoiden kamalista kokemuksia Vaasan keskussairaalassa. Opiskelijat ovat harjoittelujaksoilla kokeneet työpaikkakiusaamista, kielisyrjintää ja epäasiallista kohtelua. Se on vastenmielistä ja se on väärin. Vaasan poliitikkojen ja median on monesti vaikea keskustella ruotsinkielen asemasta Vaasan seudulla. Puskaradioissa teema on herättänyt paljon kertomuksia, kuinka sairaalassa on ollut vaikea saada palvelua suomenkielellä. Kun on kovin hätä ja pelko omasta terveydestä niin on saatava apua omalla äidinkielellä - myös Vaasan sairaalassa. 

Vaasassa noin 70% on suomenkielisiä, 22% ruotsinkielisiä ja 8% puhuu muita kieliä äidinkielenään. Vaasaa ympäröivä Pohjanmaan on vahvemmin ruotsinkielistä ja hyvin vahvasti RKP:n yksinvallassa. Silloin kielipolitiikka korostuu ja Vaasan sairaanhoitopiiri nja keskussairaalan hallinto ja johto on siksi hyvin vahvasti ruotsinkielinen. 

Kenenkään ei tulisi kokea tuollaista kohtelua työyhteisössään, ei varsinkinkaan ekoissa harjoitteluissa. Opiskelijat ovat todella rohkeita kertoessaan näistä ruotsinkielisen henkilöstön aiheuttamista epäkohdista. Vaasan sairaahoitopiirin johdon ja päättäjien on puututtava syrjintään välittömästi.

Aion nostaa asian esiin Vaasan kaupungin tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikuntaan, jossa toimin jäsenenä. Kielipolitiikkaa ja kielitaitovaatimuksien arviointia on tuotava esiin kevään kuntavaalikeskusteluissa. RKP:n kielipolitiikkaa tulee meidän suomenkielisten pystyä haastamaan rakentavasti.

MTV:n juttu https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vaasan-amk-n-opiskelijat-avautuvat-mtv-uutisille-tuskaisista-harjoitteluista-keskussairaalassa-mikset-mene-muualle-harjoitteluun-jos-et-osaa-ruotsia/8115658

Aleksi Koivisto (kesk.)
Vaasan kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunnan jäsen