Aleksi maakuntalehdessä: Väestökehitys Vaasassa ja Pohjanmaalla

26.03.2021

Vetovoimainen kotiseutu tehdään yhdessä. Lakeuksien, Seinäjoen ja Vaasan kasvun kriittinen tekijä on väestö. Vaasakin on menettänyt koronasta huolimatta väestöä. Tarvittaan korjausliike. Väestömäärä vaikuttaa kaupungin huoltosuhteeseen, verotuloihin, asuntomarkkinoihin ja oikeastaan aivan kaikkeen.

 Ilkka-Pohjalainen teki väestökehityksen haasteista ykkösjutun päivän lehteen. Sain antaa lukuja ja asiantuntijahaastattelun, mukana kollega Timo Aro ja maakuntajohtaja Kaj Suomela. Ensinnäkin kaiken takana on työ.

- Korostan haastattelussa pohjalaisia työmarkkinoita, Vaasan ja Seinäjoen seutu muodostavat pohjalaiset työmarkkinat, josta työtä löytyy. Yhä useampi välillä pendelöi Vaasa-Seinäjoki-väliä, niin minäkin. Seinäjoki ja Vaasa ovat yhteistä työssäkäyntialuetta, ja yhdessä ne myös pystyisivät taklaamaan niitä yhteisiä vihollisia, pääkaupunkiseutua ja Tampereen seutua vastaan. Tarvitaan nuorille ja opiskelijoille osaamista ja lisää trainee- ja harjoittelupaikkoja, pohjalaisia polkuja työelämään. Etätyö on meille iso mahdollisuus. - Toiseksi nostan asumisen. Pohjanmaalla voi asua tilavammin, luonnonläheisemmin ja edullisemmin kuin pääkaupunkiseudulla. Moni meistä haaveilee työhuoneesta, tilasta harrastaa ja helposta arjesta, jossa kaikkea on kotia lähellä. Siksi ahkeraa kaavoitusta tarvitaan ja ekologisesta asumisesta oma ikäluokkani haaveilee.- Kolmanneksi nostan osallisuuden ja nuoret naiset. Heidät tunnistetaan nyt merkittäväksti väestöryhmäksi muuttoliikkeen kannalta. Nuorilla mimmeillä on iso vaikutus Seinäjoen ja Vaasan elinvoimaan. Vaasan mahdollisen akkuteollisuusklusterin yhteydessä voitaisiin ennakoivasti miettiä miten saadaan nuoria naisia mukaan akkualalle. Millaista kaupunkia, palveluja ja arkea nuoret naiset haluavat? Sekä kovia että pehmeitä veto- ja lumovoimatekijäitä on kuunneltava tarkalla korvalla. 

Millaisia ajatuksia juttu herätti? 
 Aurinkoista viikonloppua kaikille! :) 

Linkki juttuun: 
https://ilkkapohjalainen.fi/tilaajalle/paikalliset/naiset-karkaavat-etela-pohjanmaalta-maahanmuuttajat-kannattelevat-pohjanmaata-maan-sisainen-muuttoliike-on-pohjalaismaakuntien-yhteinen-huolenaihe-1.13011011?fbclid=IwAR2-IjYR-AxIRQefoHU3e2c96AiUmPqIghc2AdZCDZMnHNbjCsdPIzk_Fqw