Seinäjoen ja Vaasan välille yhteinen kehittämisstrategia

30.05.2022

2.5.2022

Valtuustoaloite - Vaasan kaupunginvaltuusto

Valtuustoaloite: Laaditaan yhteinen kehittämisstrategia Seinäjoen ja Vaasan välille

Useat pohjalaiset harrastavat, pendelöivät, opiskelevat ja liikkuvat jopa päivittäin sekä Vaasan että Seinäjoen seuduilla. Menneinä vuosikymmeniä nämä kaksi vahvaa ja omaleimaista maakuntakeskusta ovat kilpailleet ja kasvaneet toisiaan kirittäen. Tulevaisuudessa meidän tulisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä. Poliittisten päättäjien ja viranhaltijoiden johdon on luotava yhteisiä strategisia kasvun tavoitteita, joilla tuetaan yhdessä alueemme kestävyyttä, kulttuuria ja kilpailukykyä.

Vaasan ja Seinäjoen seudun korkeakoulujen yhteistyötä tutkimuksen ja koulutuksen saralla tulee tiivistää. Korkeakouluilta tarvitaan osaavaa työvoimaa sekä Pohjanmaan että Etelä-Pohjanmaan alueille. Olemme maantieteellisesti toisiamme lähellä, mutta joskus yhteisen keskustelun osalta vielä liian kaukana toisistamme. Kyröön käräjät -tapahtumakonsepti on viritellyt meitä keskustelemaan yli maakunta- ja kielirajojen. Nyt Vaasan ja Seinäjoen yhteistyössä on otettava seuraava askel.

Vaasan on oltava aloitteellinen ja laitettava liikkeelle prosessi yhteiseksi kehittämisstrategiaksi. Tarvitaan kohtaamisia ja keskustelua yli maakuntarajan. Meidän on yhdessä luotava askelmerkit, kuinka yhdessä kilpailemme Helsingin, Tampereen ja Turun kasvukolmiota vastaan. Kehittämistrategian laatimiseen ja seurantaan osallistuvat sekä Vaasan että Seinäjoen kaupunginvaltuustot. Tulevaisuudessa kahden pohjalaisen maakuntakeskuksen on tehtävä tiiviimpää kumppanuutta kaupunkien elinkeinoyhtiöiden, yritysten sijoittumisen ja liikennehankkeiden osalta. Me voimme yhdessä luoda Suomen kilpailukykyisimmän kasvuvyöhykkeen.

Vaasassa 2.5.2022

Aleksi Koivisto,

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)