Mega-lehdessä: Vaasan väestökehitys on käännekohdassa

21.05.2021

Kilpailu nuorista, koulutetusta työvoimasta ja opiskelijoista kiristyy Suomessa. Vaasa on Länsi-Suomen kansainvälinen keskus ja kaunis opiskelijakaupunki täynnä elämää ja äksöniä. Olin opiskelija, nyt olen vaasalainen ja puhun sen puolesta, että moni muukin kotiutuisi vaasalaiseksi. Meitä junantuomia on monia.

Koronakriisi on iskenyt opiskelijoihin lujaa. Lupaus kultaisista vapauden vuosista on petetty. Opiskelijat ovat koronakriisin kärsijöitä ja ovat silti reippaasti noudattaneet ohjeistuksia. Etäaika on ollut raskasta, ylilyöntejä on tapahtunut ja porukalla on nostettu maljaa elämälle. Kyllä Vaasaan on aina ääntä ja iloa mahtunut ja haalarikansa kuuluu kaduille. Nuoret elävät yksinäistä ja raskasta arkea vieraassa kaupungissa ja opiskelijayksiöissä. Ei syyllistetä opiskelijoita vaan autetaan heitä. Mielenterveyspalvelujen jonot on purettava.

Jos opiskelijat menettävät opiskelijaelämän, niin Vaasa menettää opiskelijat.
Se iskisi isosti Vaasan väestökehitykseen, asuntomarkkinoihin ja keskustan palveluihin. Väestökehitys kasvattaa asuntojemme arvoa. Osaava työvoima mahdollistaa akkutehtaan kaltaiset mahtavat investoinnit ja kasvun. Ravintolat elävät nuorista. Moni opiskelija ihastuu arkeen Vaasassa. Kaikki on lähellä.
Kaiken takana on nainen ja työ, myös Vaasan väestökehityksen. Moni haluaisi jäädä virkeään Vaasaan, mutta työn ja kumppanin löytäminen imaisee helposti pk-seudulle. Kesätyö- ja harjoittelupaikat ovat parhaita polkuja pohjalaiseen työelämään. Vaasan akkuteollisuus on mahdollisuus, sillä Vaasaan tarvitaan pian satoja uusia osaajia. Akkualan insinöörilinja vahvistaisi Vaasan korkeakoulujen tarjontaa ja työvoiman saatavuutta. Akkuinsinööreiksi tulisi saada myös nuoria naisia, mimmejä tarvitaan teollisuuteen mukaan. Akku- ja energia-ala on valitettavan miesvoittoista.

Opiskelijoita on juurrutettava vaasalaisiksi, sillä Vaasan väestökehitys tarvitsee korjausliikeen. Akkuteollisuuden työpaikat houkuttavat meitä nuoria, sillä akkuala on ilmastonmuutoksen torjuntaa, kauppaa ja kasvua Vaasalle. Vaasan päättäjien joukkoon tarvitaan nuoria ja opiskelijoita mukaan myös. Kaupunginvaltuutettujen keski-ikä on valitettavan korkea nuorekkaalle opiskelijakaupungille. Toivottavasti kesäkuun kuntavaaleissa nähdään nuorten esiinmarssi Vaasan vastuullisiin tehtäviin. Kasvava merellinen kotikaupunki on yhteinen tavoitteemme.


Aleksi Koivisto,
Aluekehittämisen asiantuntija
22.4.2021